Planering är A och O, och redan nu kan du börja planera inför nästa säsong. Ta ett varv på balkong, i trädgården och fundera en stund. Vad har du saknat denna säsong? Vilka tomatsorter tyckte du var godast? Hur har skörden sett ut i förhållande till vad du hunnit ta hand om? Frågorna är många, och du kan redan nu börja bena ut dem, för att göra nästa säsong ännu mer optimal för just dina behov.
Kill your darlings
Det är svårt att välja bort, men det är nödvändigt. Gå det där varvet bland odlingarna, smaka, lukta, titta. Vad har du njutit mest av denna säsong? Fanns det en speciell sort sallad som smakade bättre än de andra? Väg fördelarna mellan mängden skörd och smaken. Kanske hade du en speciell sort tomater som du föredrog, en speciell sorts chili som var godast till marinaden. Skriv upp favoriterna på en lapp. Räkna ut hur många plantor du får plats med på din odlingsyta, och välj redan nu ut hur många av varje sort du vill ha. Ett tips är att rita upp odlingsytorna på ett blankt papper, och skriva upp de olika sorterna på de platser du vill ha dem. Tänk också på att ha med solens läge i ekvationen. Vilka plantor vill ha direktsol hela dagen och vilka klarar sig bättre i skuggan?
Ta fröer och organisera
När du smakat dig fram och bestämt dig för de godaste sorterna är det dags att ta fröer. Jag brukar ta ett kaffefilter, som jag skriver sorten på, och petar sedan ut fröerna som får torka i filtret. Detta tar ca 3 dygn, för att vara säker på att ingen fukt är kvar som kan orsaka mögel. Jag köper hem zip-påsar i storpack från Clas Ohlsson, som jag sedan förvarar mina fröer i. Skriv sortens namn på en liten lapp och lägg i zip-påsen tillsammans med fröerna. Sedan förvarar jag dem i en burk, svalt och mörkt i ett köksskåp. Känner du dig extra kreativ och vill du göra dina egna snygga fröpåsar ? Läs Sandra Jönssons härliga tips här.
När börjar säsongen egentligen?
Om du odlar chili så är det dags att sätta frön redan i januari, vilket gör att det kan vara klokt att redan nu fundera på vilka ytor du vill använda. Chili trivs både i kruka och på friland, men kräver ganska mycket utrymme för att ge rejält med skörd. Man kan bli ivrig, och helt plötsligt har man planterat alldeles för många plantor, och platsen tryter. För att undvika detta, fundera på användningsområdet för det du odlar. Jag själv älskar chili, men kom ihåg att ett par enstaka plantor räcker långt. Speciellt om du odlar starka sorter.
När du förodlar behövs extra belysning. Se till att kolla upp de plantor du valt att odla för att kunna sätta ett tidsschema för när de olika växterna skall planteras. Mina chiliplantor får flytta ut i fönstret i Mars, och då är det dags att sätta tomatfrön under växtbelysning.
Du kan satsa på växtlampor som du hänger i olika höjder, eller införskaffa ett drivhus med belysning. Jag har ett fint svart från Impecta med bevattningssystem. Dessa finns i olika storlekar och färger och går att beställa hem via internet. Växtlampor du hänger upp är perfekta för de sorter du vill övervintra. Du hänger upp dem i fönstret på samma sätt som du gör med en julstjärna. Ett hett tips är också att införskaffa en timer, så du inte glömmer att tända och släcka, då plantorna behöver sina timmars vila i mörker likt oss människor. Vill du bygga eller skaffa din egna belysning, läs gärna Guiden till hur du odlar tomater inomhus i fönstret.
Njut av skörden
Detta är ett ypperligt tillfälle att verkligen njuta av din skörd. Testa dig fram med olika recept på chilisås, tomatsåser, inlagd gurka. Gör eget örtsalt med kryddor, tomat och chili. Genom att testa dig fram och njuta av din skörd blir det lättare att välja ut sina favoriter. Dessutom ser du vad det går åt mest av under vintern, och kan på så vis avgöra hur mycket du ska sätta av vad. Såser och inlagda tomater och grönsaker är dessutom perfekta presenter att ha med sig när man ska bort.
Och kom ihåg, det finns inga rätt och fel. Det är din smak som bestämmer hur du vill att din odling ska se ut. Låt fantasin flöda!
Vill du ha tips på vad du kan odla? Besök vårt växtindex för inspiration.
Balkongodlare med förkärlek till chili och tomat. Brinner för compact living och ätbara växter placerade i olika höjder. Ingen yta är för liten för att kunna njuta av naturens frukter.